Vitamina-C (acid ascorbic)

Vitamina-C (acid ascorbic)

Vitamina C (acidul ascorbic) are un rol principal în sănătatea gingiilor, dinților, celulelor, oaselor, și în crearea colagenelor esențiale. Produsele distribuite de noi conțin Vitamina-C 100% din surse naturale (de obicei din măceșe). Vitamina-C ajută la neutralizarea radicalilor liberi dăunătoare, care au rol în descompunerea mușchilor și în proliferarea celulelor canceroase.

Să știi mai mult despre Vitamina-C!

Produsele Vitamina-C (acid ascorbic) în webmagazin

Efectul vitaminei

Vitamina-C are un efect dovedit de întărire a sistemului imunitar împotriva bolilor și a stresului. Vitamina-C are un efect favorabil atât la inflamații cât și pentru articulații. Are efect de scăderea inflamațiilor atât în timpul bolilor, cât și la inflamațiile generate de antrenamente, accelerează reconstruirea țesutului conjunctiv, participă la formarea oaselor, colagenului și cartilajului, precum și în sinteza de hormoni adrenocorticali. Folosirea vitaminei-C scade colesterolul din sânge, oferă protecție împotriva agenților cancerigeni, restabilește și îmbunătățește performanța fizică. În timpul sarcinii organismul are nevoie mai mare de această vitamină, astfel sportivii trebuie să sporească consumarea acestuia mai ales înainte de antrenament sau concurs.

Aparține grupului de vitamine solubile în apă, astfel după câteva ore după consumare efectul vitaminei-C scade semnificativ – în caz de activitate fizică sporită sau antrenament se consumă din organism. Din fericire în ziua de azi sunt produse cu eliberare prelungită, lucru care este efectiv pentru că vitamina-C este în mod constant prezent în organism, astfel exercită în mod continuu efectele sale benefice. Cele mai multe animale pot sintetiza necesitățile lor de vitamine, însă omul este dependent de surse alimnetare.

Produse naturale de vitamina-C

Vitamina-C a fost descoperită de Szent-Györgyi Albert, un ungur, care a reușit prima să extracte această vitamină din ardei, astfel primind un premiu Nobel. Legumele și fructele citrice conțin această vitamină, dar cea mai bună sursă naturală este fructul de măceș. Vitamina-C de calitate superioară este extrasă în primul rând din fructul de măceș, fiindcă acesta conține bioflavonoide care amplifică efectul acidului ascorbic. În vitamina-C naturală acidul ascorbic apare în formă complexă, care are un efect mult mai îndelungat decât acidul sintetic.

Acidul ascorbic este vitamina cea mai bună cu efect profilactic. Pentru sportivi este esențial, altfel riscul de accidentare crește, iar capacitatea de regenerare scade. Consumarea în doze mari este important mai ales pentru fumători, fiindcă fumatul leagă o mare parte din acidul ascorbic consumat. La absorbția vitaminei-C ajută bioflavonoidele, chiar așa este esențial consumarea produselor complexe, fabricate din surse naturale. Merită consumat împreună cu fier, fiindcă se ajută reciproc la absorbție și utilizare în organism.

Absorbția vitaminei-C și bioflavonoidele

Împreună cu bioflavonoide absorbția vitaminei-C se îmbunătățește semnificativ. Organismul uman nu este incapabil de producerea bioflavonoidelor, astfel acestea trebuie introduse din alimente. Acesta este folosit des la leziuni sportive, fiindcă calmează durerea, și efectul lovirii, iar reduce sângerarea. Bioflavonoidele împreună cu vitamina-C apără și protejează structura internă a capilarelor, dar sunt folosite des și pentru tratarea herpesului. Au efect antibacterian, stimulează circulația, ajută la producția de bila, scad nivelul de colesterol și previn formarea cataractei.

Quercetina face parte din bioflavonoizi, este extrasă din alge verzi și albastre, și reduce eficient simptomele de astm și alergii. Sursele naturale a bioflavonoizilor sunt: coaja albă a citricelor, ardeiul, hrișca și coacăzele negre. În cantități mai mici se pot găsi în caise, cireșe, struguri, prune și în măceșe.

Doza zilnică necesară

Doza zilnică recomandată (oficială) a vitaminei-C este de doar 60mg. Acesta este foarte puțin, practic nici nu ajunge peste sistemul digestiv. Din păcate lobbyul farmaceutic pune o presiune foarte mare pe acest produs simplu și ieftin, dar extrem de eficient. Multe cercetări medicale arată că acidul ascorbic poate fi folosit în siguranță în doze zilnice de 1000-3000mg, și DA, numai în astfel de doze exercită efectele sale pzitive. La unele boli doza sa de terapie atinge chiar și 5-10.000mg (boala Crohn, Colitis, AIDS, cancer, etc.).

În cazul bolilor febrile crește doza zilnică necesară, și oamenii mai bătrâni și fumătorii au nevoie de mai multă vitamină-C, fiecare țigară fumată distruge 25-150mg de vitamina-C. Carbohidrații simplii pot reduce timp de 6 ore chiar și cu 50% funcția celulelor albe din sânge. De acesta este sfătuit ca în primele 2-3 zile a gripei să te reții de ceaiul cu zahăr și de miere. În astfel de situații soluția cea mai bună este o dietă de carbohidrați, eventual consumarea puținei proteine extra, astfel ajutând cel mai bine sistemul imunitar.

Simptomele de deficiență a vitaminei-C

Este bine cunoscut faptul că deficiența vitaminei-C provoacă scorbut, însă consumarea acestuia în mod regulat întărește sistemul imunitar, sporește rezistența la bolile infecțioase (mai ales la gripă). Activează multe enzime, lipsa sa are efect pe întregul organism și pe sănătatea mentală. Deficiența vitaminei-C poate conduce și la simptome de încetinirea vindecării a rănilor, întârzierea regenerării a celulelor, slăbiciune musculară, oboseală, diverse ulcere și anumite boli de piele.

Care sunt produsele cele mai bune de vitamina-C?

  • Vindecă rănile, arsurile și sângerarea gingiilor.
  • Promovează eficiența medicamentelor pentru tratamentul infecțiilor tractului urinar.
  • Accelerează vindecarea rănilor după o intervenție chirurgicală.
  • Promovează reducerea colesterolului din sânge.
  • Ajută la prevenirea diferitelor tipuri de infecții virale și bacteriene, și consolidează funcționarea sistemului imunitar.
  • Protejează organismul de la efectele cancerigenelor (radicali liberi).
  • Previne formarea substanțelor cancerigene (nitrozamine).
  • Ajută la menținerea metabolismul normal.
  • Vitamina-C reduce incidența de formare a cheagurilor de sânge.
  • Ajută la prevenirea și tratarea răcelii.
  • Reduce efectele multor substanțe care provoacă alergii.
  • Previne apariția scorbutului.

Linus Pauling, un biochimist de renume, laureat al premiului Nobel, a susținut că vitamina-C de la o simplă răceală până la cancer poate fi un antidot la diferitele boli.

Consumarea și stocarea vitaminei-C

Nu este sfătuit consumarea cu zahăruri simple, fiindcă acestea împiedică absorbția vitaminei-C (un astfel de produs este mierea). Zahărurile simple competează cu vitamina-C în organism. Ca și vitaminele în general, vitamina-C are tendința la descompunere, este sensibil la lumină, căldură, umiditate, și mai multe lucruri trebuie luate în considerare la stocarea acestora. Doza clasică a acidului ascorbic este de una-două grame, pentru ușurința administrării merită ales un supliment de vitamina-C din capsule.

Sfaturi pentru consumarea acidului ascorbic

  • Vitamina-C în 2-3 ore dispare din organism. Este convenabil alegerea produselor cu eliberare prelungită (efect întârziat – time release).
  • Dozele mari pot schimba rezultatele de laborator, astfel spuneți-i medicului dvs. dacă consumați vitamina-C în doze mari. (Mai ales acei diabetici, la care testul de zahăr se efectuează din urină.)
  • Pentru cel care consumă zilnic acid ascorbic mai mult de 750mg, este recomandat și suplimentul de magneziu, acesta fiind un antidot eficient împotriva formării pietrelor la rinnichi.
  • Monoxidul de carbon distruge vitamina-C, astfel cei care locuiesc în zone urbane să-și mărească doza de acid ascorbic.
  • Aveți nevoie de mai multă vitamină-C dacă luați pilule contraceptive.
  • Pentru atingerea efectului maxim vitamina-C merită consumată împreună cu bioflavonoizi, calciu și magnesiu.
  • Mărește-ți doza de vitamina-C dacă consumi acid acetilsalicilic (Aspirin), fiindcă acesta accelerează pâna la trei ori eliminarea vitaminei-C din organism.
  • Este indicat consumarea ginseng-ului cu 3 ore înainte sau după luarea vitaminei-C sau consumarea alimentelor bogate în vitamina-C, astfel mărind efectele acestuia.

Este dăunătoare vitamina-C?

Acidul ascorbic este o vitamină solubilă în apă, deopotrivă cu vitaminele liposolubile nu se depozitează în celule de grăsime, ci cantitatea în exces este excretată în urină, astfel nu se poate supradoza. Consumarea unei cantități mari de acid ascorbic poate cauza secesiunea pietrelor de acid oxalic și uric în tractul urinar, însă acest lucru poate fi evitat prin consumarea suplimentelor de magneziu, vitamina B6 și prin consumarea unei cantități de apă suficientă. Vitamina-C nu este dăunătoare, dar consumarea zilnică peste 10g poate avea efecte secundare neplăcute: diaree, urinare intensificată și erupții cutanate, în cazul funcției renale incompletă poate cauza pietre la rinichi, astfel cei care tind la formarea pietrei de oxalat să ceară sfatul medicului!

Surse naturale de vitamina-C

Aparțin surselor naturale de vitamina-C următoarele: fructele citrice, fructele de pădure, leguminoasele verzi și cu frunze, roșiile, ardeiul, conopida, cartofii și cartofii dulci.

Înapoi la începutul categoriei de Vitamina-C!